Hvordan velge den beste ryggstrekkeren/ryggbrettet for deg

Den menneskelige ryggraden er en kompleks struktur med 33 sammenlåsende bein kalt ryggvirvler som holder ryggmargen, og mellom hver ryggvirvel sitter en skive som fungerer som en pute mellom knoklene. Denne strukturen lar oss bøye, strekke og gå, så vi leve et aktivt liv.

Når ryggsmerter starter, fra et muskel strekk eller å sitte for lenge foran en datamaskin, blir det tydelig hvor mye vi er avhengige av at ryggen kan bevege seg fritt.

"Det er best å ta en aktiv rolle i å ta vare på ryggen og styrke kjernemuskulaturen som støtter ryggen,".

Et enkelt utstyr som kalles en ryggstrekker kan hjelpe, spesielt når ryggstrekkeren er tatt med i en yoga-, tøynings- eller treningsrutine. Og når vi opplever milde ryggsmerter, kan en ryggstrekker hjelpe med midlertidig lindring av smerter i flere tilfeller, langvarig lindring.

Hva er en ryggstrekker?

En ryggstrekker er et utstyr som vanligvis er laget av plast eller tre. Den veier bare noen få kilo og hviler flatt på gulvet med en avrundet del vendt opp. Du ligger på ryggstrekkeren på ryggen, med forsiden opp, og plasserer den delen av ryggen du vil strekke over ryggstrekkeren. Når du ligger på kurven, bør du føle en strekkfølelse i ryggen.

Helsefordeler med en ryggstrekker

Det er svært lite klinisk forskning på helsemessige fordeler ved å bruke en ryggstrekker spesifikt, men det foreligger mye bevis som tyder på at tøying kan forbedre ryggsmerter du opplever. Når den brukes riktig, kan en ryggstrekker være et nyttig tillegg til strekkerutinen din. En ryggstrekker dekker en større del av ryggen enn det en yoga ball gjør og kan gi god avlastning.

Hvem bør bruke en ryggstrekker?

Personer som opplever milde, moderate eller kroniske smerter som ikke krever kirurgi. Ifølge leger, kan man ha nytte av å bruke en ryggstrekker for å lindre ubehag eller smerte.

Ryggsmerter er et veldig vanlig problem for mange, "Omtrent 90% av mennesker vil oppleve korsryggsmerter eller andre former for smerte i ryggen på et eller annet tidspunkt i livet." Heldigvis går det vanligvis over av seg selv hvis det ikke er relatert til en ulykke, løfting av en tunge gjenstander eller er forårsaket av en sykdom.

Hvis smerten ikke går bort eller du ikke kan identifisere årsaken, så bør du ta kontakt med legen din før du prøver å behandle plagene selv. Med mindre du forstår årsaken til smertene, kan behandlingen du velger være ubrukelig eller potensielt skadelig.

Hva du bør vurdere når du kjøper en ryggbåre

Her er noen faktorer du bør vurdere om ryggstrekker/ryggbrett når du skal kjøpe en.

Hensikt

Ønsker du å bruke en ryggstrekker/ryggbrett som en del av din stretching- eller yogarutine, for å dempe stivhet etter timer med sitting på jobb eller for å lindre  ryggsmerter? Siden ryggstrekkere/ryggbrett vanligvis ikke er et veldig kostbart utstyr, kan de være verdt å prøve av noen av disse grunnene. Men hvis du har alvorlige eller uforklarlige ryggsmerter, sørg for å sjekke med legen din før du kjøper en ryggstrekker/ryggbrett.

Justerbar

Mange ryggstrekkere er fleksible og kan justeres til ulike nivåer. Å bruke en justerbar ryggstrekker på det laveste nivået kan gi følelsen av et ryggstrekk for nybegynnere og kan økes for å passe ditt ønskelige nivå.

Størrelse

Ryggstrekkere veier vanligvis ikke mye. Selv om de varierer i størrelse, er vanlige dimensjoner omtrent 35 cm lange og 25 cm brede. 

Ryggstrekkere/ryggbrett er små nok til å oppbevares under sengen din, i et skap eller oppbevares på treningsrommet hjemme.

Design

Ryggstrekkerne er slanke og enkle – du trenger ingen batterier, lys eller apper for å få dem til å fungere. De er designet med en rektangulær base som sitter på gulvet og en buet toppdel som vender opp. Noen versjoner er laget med små nupper som presser seg inn i ryggen mens du ligger på dem, og gir en mild massasjefølelse. De fleste ryggstrekkere er laget av plast og kommer i svart, blå eller grå fargealternativer.

Vekt kapasitet

Selv om ryggstrekkere bare veier noen få kilo, er de robuste og bygget for å holde kropper som veier noen få hundre kilo. 

I veldig mange tilfeller kan smerter i ryggen forplante seg oppover i ryggen og helt opp i nakken, som også kan være med å forårsake hodepine og andre plager. Er du en av de som sliter mye med rygg, nakke og hodepine plager, anbefaler vi at du tester ut ryggstrekkeren/ryggbrettet vi tilbyr i vår nettbutikk. Det er mange som allerede bruker ryggstrekkeren og er svært fornøyd med resultatet.

Livsstil og hjem